Zamestnanci DPMP ohlásili na 9. augusta ostrý štrajk

05.08.2011 Prešov

Prešov 4. augusta (TASR) – Odborová organizácia a zamestnanci Dopravného podniku mesta Prešov, a. s., (DPMP), ktorý je prevádzkovateľom MHD, ohlásili na utorok 9. augusta ostrý štrajk. Oznámil to dnes popoludní predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu pri DPMP Milan Gáll.

Štrajkovú pohotovosť v podniku vyhlásili začiatkom tohto týždňa. Dôvodom podľa odborov bolo to, že sa od novembra minulého roka nepodarilo kolektívne vyjednať zvýšenie mzdových taríf o 10 percent a zachovanie zamestnaneckých výhod.

\"Po rokovaní závodného výboru, ktorý je zároveň aj štrajkovým výborom, sme oznámili vedeniu podniku, že dňa 9. augusta vstupujeme do ostrého štrajku. V čase od 7.30 h do 10.30 h nebudú premávať autobusy, trolejbusy, technicko-hospodárski a pomocní pracovníci budú na svojich pracoviskách, avšak nebudú pracovať,\" uviedol Gáll. Doplnil, že z celkového počtu necelých 300 zamestnancov písomne vyslovilo podporu pre vyjednanie týchto požiadaviek asi 240 ľudí.

Riaditeľ DPMP Peter Janus potvrdil, že štrajkový výbor ho o rozhodnutí informoval, zatiaľ však nemá písomnú oficiálnu informáciu. Keďže do štrajku zostávajú ešte dva pracovné dni, stále vidí priestor na rokovania.

Prvýkrát boli zamestnanci v štrajkovej pohotovosti už na jar tohto roka, svoje požiadavky predniesli aj na rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ), nakoľko mesto je 100-percentným vlastníkom spoločnosti. Gáll pripomenul, že isté ústupky už urobili napríklad v prípade obmedzenia pracovného času niektorých zamestnancov pri nedávnej redukcii spojov.

Riaditeľ DPMP povedal, že oznámenie o štrajkovej pohotovosti dostali v utorok (2.8.). Uviedol, že podnik je v ťažkej situácii. Keďže nebol dostatok finančných zdrojov, museli prijať viaceré úsporné opatrenia a rozhodnutím predstavenstva došlo aj k zmrazeniu miezd.

\"Momentálne v tejto situácii nemôžeme sa zaviazať k žiadnemu mzdovému nárastu z toho dôvodu, že zdroje na splnenie týchto záväzkov nemáme,\" uviedol riaditeľ. Doplnil, že zatiaľ nevedia, ako sa budú vyvíjať tržby po zmene tarify, ktorá platí od 1. augusta. Podľa neho bude dôležité aj to, ako sa prehodnotí otázka úhrady straty výkonov vo verejnom záujme v mestskom rozpočte.

Na zhoršení finančnej situácie v dopravnom podniku sa podpísalo nielen zvýšenie cien pohonných látok a DPH, menšie tržby, ale aj škrty v mestskom rozpočte. Podľa Janusa nebolo šťastné rozhodnutie MsZ o znížení sumy na úhradu straty z výkonov vo verenom záujme a viazaní ďalších finančných prostriedkov, čo spolu predstavuje 660.000 eur.

Primátor Pavel Hagyari dnes ešte pred vyhlásením ostrého štrajku reagoval, že rozumie požiadavkám odborárov i záujmom cestujúcej verejnosti, nie je však jednoduché nájsť peniaze.

\"Mesto dotuje hromadnú dopravu viac ako tromi miliónmi eur ročne. Každé navýšenie je v súčasnej dobe veľmi zložité a môže byť na úkor iných, zákonných povinností mesta,\" uvádza sa v stanovisku primátora. Dodáva, že na poslednom zasadnutí mestskej rady poslanci odporučili v rámci rozpočtových opatrení navýšiť rozpočet DPMP o 300.000 eur. Konečné rozhodnutie by teda malo byť známe v stredu (10.8.).
 

Vyberte región

mark